Design & idéutveckling

Knappnålarna

Götapetter fast tvärtom!

Gro Knutsen är formgivaren bakom Knappnålen. God design skall enligt Gro vara funktionell, sprida glädje, vara självklar och enkel i sin form. En Knappnål har dessa kvaliteter.
I sagan om Teskedsgumman som blev liten som en tesked ändrades gummans perspektiv helt när hon själv krympte. Vad skulle hända om Knappnålen förstorades? Götapetter!

– När jag skapade Knappnålen var jag väldigt intresserad av allt som växer. Jag läste och bläddrade i metervis av trädgårdstidningar, gjorde studiebesök, samlade bilder och letade på nätet. Snart stod det klart för mig att det saknas glas i trädgården, berättar Gro Knutsen.

Gro kontaktade och besökte ett antal glasbruk i Småland men det gick inget vidare. Glasbruken var i kris och ville inte satsa eller starta nya projekt. Nu behövde hon en tillverkare som kunde tillverka en prototyp och hade nästan gett upp hoppet när hon träffade Sofia Bergman, formgivare på Johansfors Glasbruk. Sofia bjöd med sig Gro ner till glasbruket där hon fick chansen att prova sin idé i verkligheten.
– Vilken lycka, eller skall jag säga eufori. Glasblåsarna bara skrattade när jag gick runt i hyttan som en sol och strålade. Jag hade lyckats genomföra mitt projekt. Knappnålen hade blivit verklighet, säger en stolt Gro Knutsen.

Gro har redan nya idéer för glasprodukter i trädgården. Bland annat ett spännande samarbete med Wij Trädgårdar och Lars Krantz i Ockelbo och nya idéer för Röda Korset internationellt.
– Glas är ett underbart material. Som livet självt, vackrast i det fria, starkt och skört på samma gång. Ett material som förenar hantverksskickligheten och konstnärligheten på ett helt unikt sätt. Målet är att skapa en hel glaskollektion för trädgården, avslutar Gro Knutsen.

 

Smycka trädgården med knappnålar i handgjort glas

Gro Knutsen har designat Knappnålen av svenskt handgjort glas från Johansfors Glasbruk.
Den ursprungliga versionen har vuxit sig gigantiskt stor och blir en spännande färgpunkt som kompletterar dina blommor i trädgården.

Knappnålen finns i flera färger för att du skall hitta din egen favorit. Det handgjorda glaset är ett levande material som är som vackrast när sol, regn, morgondagg och ljus får vara med och spela. En uppskattad present på inflyttningsfesten, sommarfesten, kräftskivan eller födelsedagen.

PRICKEN ÖVER I
En trädgård behöver blickfångare som gör dem spännande och oförutsägbara. Och vad kan vara vackrare än att pryda sin trädgård med svenskt handgjort glas?

Nålhuvudet i glas tillverkas för hand av glasblåsarna vid Johansfors Glasbruk i Småland och nålen är gjord i linoljebrända armeringsjärn, ca 1 meter höga. Välj de färger som attraherar dig så får du en dekorativ färghållare som aldrig vissnar. Passar lika bra bland höga som låga växter.

Som pricken över i:et i din trädgård!

Pris: 1 200 kr
inkl moms (exkl. eventuell frakt)

Se också www.johansfors-glasbruk.se.

 

Spegelägg & Tröstägg

Mer sol med Wij Trädgårdars spegelägg

Att få trädgården att växa brukar kräva en hel del grävande. Men här är ett annat sätt som är mycket enklare: Placera ut ett spegelägg eller ett par så får du se.

Spegeleffekten är makalös – solens strålar får en helt ny kraft, och det är till och med så att sommarnattens stjärnljus framträder starkare med hjälp av spegeläggen.

Inte ens tre tuffa trädgårdsmästare som sett det mesta i form av trädgårdsprydnader kunde undgå att falla pladask när de såg sin produkt i verkligheten.

– Effekten är mycket större än jag föreställde mig, säger Lars Krantz. Det blir som ett kosmos när man kommer ut ur huset och möts av ljuset från ägget.

Spegelägget är en helt ny produkt, konstruerad av Gro Knutsen K&G Kommunikation AB på beställning av Wij Trädgårdar.

Den säljs inte någon annanstans än där Wij Trädgårdar finns, är 30 cm hög och består till 100 procent av hantverksmässigt framställt material. Glaset är handblåst på Johansfors Glasbruk i Småland och spegelfolien monteras också för hand på AKU Glasteknik i Norrköping.

De typer av industrier som står för produktionen finns inte i Ockelbotrakten, det är därför vi gör avsteg från principen att vända oss till lokala leverantörer.

Men fundamentet som man kan ställa ägget på om man inte föredrar att gräva ner det, det tillverkas av Svenolof Sundberg, konstsmeden i Storvik som varje säsong finns med och påverkar Wij Trädgårdars utbud.

För mer information ring 0297-554 20.
Se också www.wij.se.

 

Mosaikfat
     

 

Glasregn/Isregn
   
Glasregn      

 

Björkstammar
 
Björkstammar      

Ladda hem en PDF på hur produktionen går till.